Bel ons

Afsluiting van 2018 en toekomst schets van 2019

De NVM cijfers zijn te vinden in het portal

De NVM heeft gister de laatste kwartaalcijfers van 2018 gepresenteerd, in deze blog van SEM kijken wij naar de algemene ontwikkelingen van het afgelopen jaar en hoe de verwachtingen zijn in 2019.
Afgelopen kwartaal zijn er in totaal 39.284 woningen verkocht, waarvan 2.176 huizen in Amsterdam. De prijzen zijn minder hard gestegen en het aanbod stijgt na lange tijd weer. Het lijkt erop dat de gespannen huizenmarkt iets kalmer begint te worden.  De absolute piek is bereikt. De Code Rood die is afgegeven door de NVM staat nog steeds, maar krijgt wel enkele lichtpuntjes. Het profiel van huizenkopers in Amsterdam is veranderd. Ze brengen steeds meer eigen vermogen in, verkregen via ouders en/of goed verdienend. De gemiddelde prijs voor een woning in Amsterdam in het 4e kwartaal was €448.000,-.
De krapte van de huizenmarkt is in 2019 nog niet opgelost. Er zijn veel plannen voor nieuwbouw alleen de realisatie hiervan blijft achter. ABN AMRO verwacht dat de gemiddelde huizenprijs in 2019 nog met 6% stijgt. Rabobank verwacht in 2019 dat de gemiddelde huizenprijs in Nederland de historische grens van €300.000 gaat bereiken. De verwachting is dat het aantal transacties in 2019 verder blijft dalen. Uit afgelopen jaren blijkt dat het aantal transacties op de huizenmarkt gewoonlijk voorloopt op de prijsontwikkeling. De verwachting voor 2019 is daarom dat de stijging van de huizenprijs afvlakt.