Bel ons

Veelgestelde vragen aan de makelaar in Amsterdam

Als dé aankoop- en verkoopmakelaar in Amsterdam krijgen we vaak vragen over het kopen en verkopen van een huis en alles wat daarbij komt kijken. We zetten de meestgestelde vragen aan SEM Makelaars hier graag voor u op een rij. Staat uw vraag er niet tussen? Neem dan gerust contact met ons op, we helpen u graag!

Hoe gaat een makelaar in Amsterdam te werk?

Bij het verkopen van uw huis in Amsterdam komt veel kijken en er moet veel geregeld worden bij dit uitgebreide proces. Tijdens een eerste oriëntatiegesprek maken we kennis en bespreken we uw wensen. Dit kan bij u thuis of op ons kantoor. Vervolgens doorlopen we de volgende stappen:

1.     Professionele opname van de woning

Om uw woning goed te verkopen, zijn een goede presentatie en promotie van essentieel belang. We beginnen met de opname van de woning. Hierbij kijken we naar alle pluspunten en eventuele mogelijkheden voor verbetering door kleine aanpassingen. Ook ontvangt u tips voor het voorbereiden van uw huis op bezichtigingen.

2.     Waardebepaling en vaststelling van de vraagprijs

Vervolgens bepalen we de huidige waarde van uw woning, zodat we een gedegen vraagprijs kunnen vaststellen. Dankzij hun certificatie en ervaring met de woningmarkt weten onze makelaars een goed onderbouwde waarde te adviseren. De waardebepaling maakt een belangrijk deel uit van de verkoopstrategie. We houden hierbij rekening met de onderstaande factoren:

 • De actuele vraagprijs van vergelijkbare woningen
 • De bijzonderheden van de woning die bijdragen of afdoen aan de waarde
 • De gewenste verkooptijd (bijvoorbeeld in het geval van een gedwongen verkoop waarbij haast is).

3.     De verkoopstrategie van de woning opstellen

Een goed plan van aanpak biedt u een sterke positie, daarom stellen we samen met u de verkoopstrategie op. Als onderdeel hiervan zetten we een marketingcampagne op aan de hand van moderne marketingtechnieken. Onze cross mediale benadering, waarbij we on- en offline media inzetten, resulteert in een onderscheidende presentatie gericht op de juiste doelgroep. Met professionele foto’s en video’s laten we uw woning van zijn beste kant zien. Potentiële kopers kunnen zelfs een virtuele tour van uw woning bekijken. We maken gebruik van diverse kanalen, zoals:

 • Semmakelaars.nl
 • Funda.nl
 • Social media (Facebook, Instagram, LinkedIn)
 • Interne netwerken

4.     De bezichtigingen

Ook over de bezichtigingen hoeft u zich geen zorgen te maken. Onze ervaren makelaars regelen en begeleiden deze voor u. Wij zijn de schakel tussen u en potentiële kopers. Op basis van de bezichtigingen passen we indien nodig de verkoopstrategie aan.

5.     De onderhandelingen

Wordt er een bod gedaan op uw woning? Dan leggen we dit aan u voor en starten we met de onderhandelingen. In overleg stellen we de juiste strategie vast voor de verkoop met de hoogst haalbare opbrengst. In veel gevallen schakelen potentiële kopers een aankoopmakelaar in die namens hen onderhandelt. Onze makelaar onderhandelt namens u, zodat u het maximale uit de verkoop haalt.

6.     De koopovereenkomst opstellen

Op het moment dat de onderhandelingen zijn afgerond en het bod is geaccepteerd, stellen wij, of de notaris, de (ver)koopovereenkomst op. Hier worden onder andere de betalings- en overdrachtstermijnen in afgesproken, evenals ontbindende voorwaarden en de details van de (ver)koop.

7.     De ondertekening en overdracht

Zodra de eerste 6 stappen succesvol zijn voltooid, volgen de ondertekening en overdracht van de woning. Alle betrokkenen inspecteren de woning nog een laatste keer, waarna de akte van levering onder toeziend oog van de notaris wordt ondertekend door alle partijen. En dan is het moment voor champagne aangebroken, want u heeft uw woning nu officieel verkocht!

Waarom heb ik een makelaar in Amsterdam nodig voor de verkoop van mijn huis?

Bij het verkopen van een woning komt heel veel kijken. Om het maximale uit de verkoop te halen, is het aan te raden een goede makelaar in Amsterdam in de arm te nemen. Het verkopen van een woning is een complex proces, waarbij begeleiding van een ervaren, professionele partij essentieel is. Zo voorkomt u dat belangrijke dingen over het hoofd worden gezien. U rekent bij SEM Makelaars altijd op full-service dienstverlening met de onderstaande voordelen:

 • Een solide verkoopstrategie die u het maximale uit de verkoop laat halen
 • Een professionele opname van uw woning
 • Een gecertificeerde waardebepaling door een erkend taxateur
 • Begeleiding van alle bezichtigingen
 • Afwikkeling van alle administratieve zaken, van strategie tot overdracht

Waarom heb ik een aankoopmakelaar nodig?

Wanneer er sprake is van schaarste op de woningmarkt, zoals momenteel in Amsterdam het geval is, dan kan het erg lastig zijn een goede woning voor een goede prijs te vinden. Een aankoopmakelaar staat u bij in de zoektocht naar uw nieuwe thuis. U profiteert van:

 • Als eerste op de hoogte zijn van nieuw woningaanbod
 • Begeleiding van a tot z bij de aankoop van uw nieuwe woning
 • Fullservice makelaarsdiensten waarbij aan alle details wordt gedacht
 • Een sterke aankooppositie dankzij een gecertificeerd makelaar aan uw zijde
 • Uitgebreide kennis van de Amsterdamse woningmarkt

Wat kost een makelaar in Amsterdam?

Er zijn twee manieren om het tarief van onze makelaars vast te stellen bij de aan- of verkoop van uw woning in Amsterdam. De eerste is een courtage: hierbij betaalt u de makelaar een percentage van de transactieprijs van de woning. De tweede optie is een fixed fee: hiervoor wordt vaak gekozen bij een aankoop-verkoopcombinatie, oftewel als men zowel een woning verkoopt als aankoopt.

Waarom kiezen voor SEM makelaars als verkoopmakelaar?

SEM Makelaars is dé Amsterdamse verkoopmakelaar met uitgebreide kennis van de markt en meer dan 20 jaar ervaring op zak. Bent u van plan te verhuizen en wilt u uw huis in Amsterdam verkopen onder de beste voorwaarden? Onze makelaars nemen u het volledige verkoopproces uit handen: van de opname tot aan de overdracht.

 • Fullservice dienstverlening gedurende het hele verkooptraject
 • Aangesloten bij de NVM, MVA, Certified Expat Brokers, NRVT en VastgoedCert
 • Verkopers waarderen ons met een 9.1
 • Gratis adviesgesprek

Waaruit bestaat het woningaanbod van SEM makelaars?

De woningen die u via SEM Makelaars vindt, staan in heel Amsterdam. We zijn in de hele stad actief en bieden zowel nieuwbouw aan als bestaande woningen.

Waarom een woning kopen in Amsterdam Oost?

Amsterdam Oost is een modern stadsgebied met veel karakter. Er is altijd wat te doen, het staat bol van de bruisende hotspots en trekt een uiteenlopende doelgroep van woningzoekenden aan. Als we kijken naar onder andere de Javastraat, zien we dat Amsterdam Oost grote ontwikkelingen heeft doorgemaakt de afgelopen jaren. U vindt er de hipste straten met talloze trendy winkeltjes, barretjes en cafés. De Cruquiuswerf siert het Oostelijk Havengebied als splinternieuwe place to be en de ‘groene’ Watergraafsmeer trekt allang niet meer alleen gezinnetjes, maar ook steeds meer jonge starters. Highlights die u in deze buurt niet mag missen zijn de bedrijvige Dappermarkt, het schitterende Oosterpark met het indrukwekkende Tropenmuseum en het ecologische Park Frankendael.

Waarom een woning kopen in Amsterdam Zuid?

SEM Makelaars is zeer ervaren met Amsterdam Zuid en een aantal van onze medewerkers heeft als bewoner een speciale band met dit mooie stadsdeel. Amsterdam Zuid wordt door velen omschreven als chique en deftig. Maar Zuid heeft veel meer te bieden dan alleen een nette woonomgeving. Wonen in het midden van een levendige stad, maar toch omgeven door veel groen: wie wil dat nou niet? Denk aan de Rivierenbuurt, zoals het Victorieplein en het hippe deel De Pijp, het groene Sarphatipark, de bedrijvige Jan Steenstraat en Lutmastraat. We kennen deze prachtige buurt als geen ander. Van Strand-Zuid tot de wereldberoemde Albert Cuyp markt, maar ook de meer verborgen parels in de wijk.

Can expats buy property in The Netherlands?

Yes, there are no restrictions placed on expats for buying property in the Netherlands. There are, however, some important aspects to consider before buying a house. Since the financial crisis in 2008 ended a long time of rising house prices, the housing market in the Netherlands has been in flux. There is a lot of competition for attractive properties in several areas due to the growing population. Nearly 60 percent of Dutch residents own a home, and high-density family housing as well as apartments are very common.

Should expats buy or rent in the Netherlands?

In the Netherlands rent controlled housing and social housing are quite common, but mostly restricted to renters with low income. This can make finding property a bit harder. Home owners have the advantage of tax benefits and mortgage rates are often lower than rent. The transaction costs for buying a house are roughly 6 percent however. On top of that the property market is still in flux, so if you have just moved to the Netherlands or are planning to stay for 3 years or less, it is recommended to rent instead of buy.

How can I sell my property in Amsterdam as an expat?

If you are living in Amsterdam, and have decided to sell your property, SEM Makelaars can help you by taking care of the complete selling process for you. You will not have to worry about all the handlings. We provide professional photography to promote your house, a NEN measure report, floor plans, documentation review, organisation of viewings, execution, advise and guidance with the notary acts. Doing all of this contributes to the best possible selling price for your property.