Bel ons

Gezinswoningen in Amsterdam vs. de landelijke vraag

Gezinswoningen in Amsterdam versus de landelijke vraag.

De woningproductie moet worden opgeschroefd naar 75.000 woningen per jaar, een ambitieuze opgave. Ook in Amsterdam zien we meer projecten in aanbouw met daarin ook een contigent sociale huur en de middenklasse huurwoningen. Landelijk zien we hoofdzakelijk eengezinswoningen in aanbouw. Volgens de voorzitter van de NVM, Ger Jaarsma, werkt de massale bouw van dit type woningen juist contraproductief. Volgens hem is de Nederlandse woningmarkt binnen korte tijd volledig droog gekookt en is de focus op eengezinswoningen niet de juiste oplossing.

Als SEM makelaars zien wij in de praktijk iets anders: voor Park Jeruzalem kregen wij meer dan 850 aanmeldingen binnen. In Park Jeruzalem worden 84 eengezinswoningen met tuin gerealiseerd waarvan 42 koopwoningen in Amsterdam Oost. De inschrijvingsperiode was zeer kort maar met een overweldigende respons. De woningen in de Watergraafsmeer zijn grondgebonden gezinswoningen met een tuin in een stedelijke omgeving. Wij zien een onverminderde populariteit van dit soort woningen zelfs met een stevig prijskaartje. De respons bewijst maar dat deze woningen, zeker in een stedelijke omgeving, broodnodig zijn.

De krapte in de woningmarkt is een situatie waar we dagelijks mee worden geconfronteerd. Dat de focus niet eenzijdig op één segment gelegd moet worden is duidelijk maar om te zeggen dat in de toekomst de eengezinswoning niet is te verkopen?

Volgende keer de marktkrapte versus de mogelijkheid om toch snel een woning te bemachtigen.