Bel ons

Stijgende prijzen door woningnood.

De cijfers van het laatste kwartaal 2019 zijn gisteren bekend gemaakt door Onno Hoes voorzitter van de NVM in het Hilton in Amsterdam. Ook wij (SEM) zaten natuurlijk met smart te wachten, wat zeggen de cijfers over het laatste kwartaal van 2019? En wat zijn de verwachtingen voor 2020?

In het derde kwartaal van 2019 daalden de transactieprijzen en het aanbod ten opzichte van het tweede kwartaal sterk, het was voor iedereen dan ook spannend of deze trend zich voort zou zetten en dat de markt zou stabiliseren en/of misschien wel verder zou dalen.
Gelukkig beaamde de cijfers van het laatste kwartaal van 2019 onze ervaringen, onze verwachtingen werden zelfs overtroffen. In Amsterdam steeg de gemiddelde transactieprijs naar € 481.000, – ten opzichte van het vorige kwartaal, een stijging van 6,9%, ook was er in Q4 weer meer aanbod ten opzichte van Q3.

Maar laten we de cijfers dichterbij huis onder de loep noemen, Amsterdam Oost, onze specialisatie. Hier steeg de transactieprijs voor een appartement gebouwd voor 1970 van € 407.023, – (Q3) naar € 498.951 (Q4), een enorme stijging! Ook het aanbod van woningen steeg van 168 (Q3) naar 214 (Q4). De vierkante meter prijs daarin tegen steeg zeer licht maar haalde wat betreffende appartementen gebouwd voor 1970 een record van € 6071, – per m2 in Amsterdam Oost voor Q4-2019), in Q4 in 2017 was dat nog € 5513, – per vierkante meter.

De cijfers betreffende de expats en beleggers integreerden mij misschien stiekem wel het meest, ik schreef al eerder een blog over het feit dat expats echt niet vaker aankopen dan we denken, puur om het feit omdat zij net als alle andere kandidaat-kopers op de woningmarkt met eigen geld op de proppen zullen moeten komen. En dan kun je wellicht in aanmerking komen voor een hoge hypotheek maar zonder eigen geld sta je 1-0 achter op de Amsterdams woningmarkt. De cijfers bekrachtigen dit; van het totale aantal woningen dat verkocht is, is 15% aan beleggers verkocht en 9% aan expats. Het percentage woningen dat aan expats verhuurd wordt bedraagt 24% in Amsterdam. In de plaatsen Den Haag, Amstelveen en Wassenaar zijn deze percentages respectievelijk 31, 40 en 54%. Interessant, niet? Volgens de nieuwsberichten en de cijfers gaat het er in 2020 in ieder geval niet makkelijker op worden om een woning te vinden in Amsterdam. Er komen steeds meer woningzoekers (door vergrijzing, het aantal alleenstaanden en immigratie) bij maar er zijn te weinig woningen beschikbaar en er worden te weinig woning bijgebouwd. Door een tekort aan nieuwbouw woningen is er geen doorstroom op de woningmarkt en de nieuwbouwwoningen die worden aangeboden zijn duur en dus niet beschikbaar voor kandidaat-kopers met een modaal inkomen, voor deze groep zal het helaas niet veel beter worden in 2020.

Ik wacht nu al met smart op de cijfers van het eerste kwartaal van 2020!

Mocht u verder informatie willen of hulp bij uw zoektocht? Neem contact met ons op!