Bel ons

Vrijstelling overdrachtsbelasting, impact op de woningmarkt

Recent onderzoek wijst uit dat 20% van de Nederlandse mannen op hun 25ste nog bij zijn ouders woont. Vrouwen blijken eerder zelfstandig te zijn dan mannen en gaan sneller het huis uit. In Europa staan we in de top drie. In een vergelijking op Europees niveau zien we dat de jongeren in bijvoorbeeld in Spanje, Duitsland of Italië veel later zelfstandig gaan wonen. Maar hoe uit dit zich op de woningmarkt?

Nadat jongeren doorgaans eerst een aantal jaren huren, ze gaan bijvoorbeeld samenwonen met studiegenoten of huren een kamer of studio, is de logische volgende stap het kopen van een woning. We zien in de praktijk dat dit erg moeilijk blijkt. Door de krapte op de woningmarkt en de alsmaar stijgende vraagprijzen, is het voor jonge mensen bijna onmogelijk om een woning te kunnen kopen. De minderheid die wel in staat is iets te kopen, heeft dit vaak te danken aan hulp van vermogende ouders of zijn jonge stellen die beiden al een goedbetaalde baan hebben, bv. in de financiële, IT of medische sector. Van die 80% dat zelfstandig woont, blijft dus maar een klein percentage over dat daadwerkelijk actief kan deelnemen aan de koopmarkt.

Om dit probleem gedeeltelijk op te lossen, is de overheid met het initiatief gekomen om jongeren tot 35 jaar, onder bepaalde voorwaarden, te helpen door middel van een vrijstelling van de overdrachtsbelasting. Wat blijkt!?! Dit voordeel, het bedrag van de 2% overdrachtsbelasting,  bedoelt om de koper te helpen verdwijnt in de zakken van de verkoper! De redenatie is als volgt; ik, als kandidaat-koper, kan nu nog meer bieden, wat de kans groter maakt dat ik de hoogste bieder ben. Ik heb nl. een voordeel ( 2% van de koopsom) en ik vind het niet erg om wat meer te betalen want zolang dit in de koopsom zit kan ik deze volledig financieren; de overdrachtsbelasting zou ik uit eigen zak moeten betalen. Met als gevolg een “run” op woningen in het eerste kwartaal waarbij de overdracht voor 1 april a.s. moet plaatsvinden en die de huizenprijzen die nog verder heeft opgestuwd.

Mocht u verder informatie willen of hulp bij uw zoektocht? Neem contact met ons op!