Bel ons

Nieuwbouwwoningen in Amsterdam

Wat komt er allemaal kijken bij het kopen van een nieuwbouwwoning?

Met het stijgende aanbod van nieuwbouwwoningen in Amsterdam kan het natuurlijk een interessante optie zijn om je te verdiepen in de mogelijkheden daarvan. Het kopen van een nieuwbouwwoning is alleen op sommige punten net even anders dan het kopen van een bestaande woning. Wij leggen in deze blog uit hoe en waar je aan een nieuwbouwwoning komt en wat er allemaal bij komt kijken.

Waar kan je het aanbod van nieuwbouwwoningen vinden?

Nieuwbouwprojecten worden op een aantal websites aangeboden, de bekendste zijn: Funda.nl en AmsterdamWoont.nl, Nieuwbouw-in-Amsterdam.nl  of  Nieuwbouw-Nederland.nl Hier kun je informatie vinden over: waar er wordt gebouwd, wat voor soort woningen of appartementen er worden aangeboden, de locatie, de grootte en de geschatte bouwtijd en natuurlijk de prijzen. Op deze websites tref je een link aan naar de website van de projectontwikkelaar. Indien je op de hoogte gehouden wil worden van een project moet je je hier inschrijven als geïnteresseerde.

Let op: de bouwtijd van een nieuwbouwwoning in Amsterdam is al gauw 2 tot 3 jaar.

Gevonden, en nu…?

In Amsterdam zijn er twee verschillende manieren waarop nieuwbouwprojecten te koop aangeboden worden:

  • Een vaste verkoopprijs. Je schrijft je in voor een bouwnummer van je keuze (meestal mag je meerdere bouwnummers opgeven) en zal er dan geloot gaan worden (omdat er meer belangstellende zijn dan woningen).
  • Je kunt bieden op een nieuwbouwwoning van je keuze. Het is aan te raden om professioneel advies te vragen van een aankoopmakelaar over de hoogte van je bod. Aangezien er bij nieuwbouwwoningen geen vergelijkbare objecten al verkocht zullen zijn is het moeilijk om een prijs te bepalen. Een aankoopmakelaar kan ook een globale schatting maken van de verwachte waardeontwikkelingen in de wijk.

Ingeloot en klaar voor de afspraak bij de makelaar?

Nadat je bent ingeloot, of het hoogste bod hebt gedaan volgt een gesprek met de makelaar die het nieuwbouwproject verkoopt. Tijdens dit gesprek kun je (samen met uw aankoopmakelaar) de kavel-, bestek- en bouwtekeningen controleren. Ook worden de mogelijkheden voor meer- en minderwerk en het bouwproces besproken. In dit eerste gesprek krijg je ook te horen welke extra kosten er bijkomen. Hou altijd rekening met notariskosten, bouwrente en eventueel meerwerk. Na een (korte) bedenktijd wordt er een vervolgafspraak gemaakt om de koop- en aannemingsovereenkomst te ondertekenen.

Tekenen van de koop- en aanemingsovereenkomst.

Bij de tweede afspraak worden er twee contracten of een combinatie van beiden ondertekend; de koop – en de aannemingsovereenkomst of een combinatie van beiden in één contract de zgn. koop- en aannemingsovereenkomst.

  • De koopovereenkomst: dit gaat over de grond- en ontwikkelkosten waarbij de grond bijna altijd in erfpacht wordt uitgegeven. De ontwikkelkosten zijn de kosten die de projectontwikkelaar in de voorbereidende fase heeft gemaakt.
  • De aannemingsovereenkomst: hierin staan alle kosten en betalingstermijnen, maar ook de ontbindende voorwaarden, de verwachte bouwtijd, een bedenktijd van één week, verschillende garanties en hoe er wordt omgegaan met eventuele conflicten. Je aankoopmakelaar werpt een kritische en onafhankelijke blik op deze overeenkomst.

In beide contracten staan de rechten en plichten van zowel verkopende en kopende partij. Een paar bijzonderheden zijn dat je toekomstige woning wordt gebouwd volgens de omgevingsvergunning die is afgegeven, in Nederland zijn er veel regels als het gaat om bouwen die zijn vastgelegd in onder andere het Bouwbesluit. Bijna alle nieuwbouwwoningen in Nederland vallen onder een garantieregeling die de koper zekerheid geeft over de kwaliteit van zijn toekomstige woning.

Wat natuurlijk ook is opgenomen in de koopovereenkomst  is de prijs die je betaald voor de grond (i.c. erfpacht) en in de aannemingsovereenkomst  voor het bouwen. De laatste betaal je ook in termijnen, naar de bouw vordert wordt er in een bepaalde ritmiek een deel van de aanneemsom in rekening gebracht.

Wat worden dan uiteindelijk de kosten voor de woning?

Nieuwbouwwoningen worden vrij op naam aangeboden (v.o.n.) dit betekent dat de verkoper de kosten voor de overdracht van de woning voor zijn rekening neemt. Het gaat om de overdrachtsbelasting en notariskosten, die je bij een bestaande woning wel betaalt.
Daar staat tegenover dat je wel bouwrente en BTW moet betalen. Deze bouwrente is na het afsluiten van de koop/aannemingsovereenkomst fiscaal aftrekbaar. Laat jezelf door je makelaar adviseren welke financiering bij je past. De BTW over de woning is al verrekend in de koopprijs.

De oplevering van de woning

Nieuwbouwwoningen worden casco opgeleverd of met een basisuitrusting zoals een badkamer en sanitair. De basisuitrusting en wat daar bij hoort verschilt per project. In een technische omschrijving wordt beschreven staat op wat voor wijze de woning wordt gebouwd en wat er bij hoort. In een zgn. meer- en minderwerklijst staan alle extra opties. Als de woning dan bijna klaar is krijgt de koper de mogelijkheid om te kijken of alles voldoet aan de afspraken die zijn gemaakt en vastgelegd. Bij de definitieve oplevering, als de koper de sleutels krijgt, volgt een opleveringsinspectie die gekoppeld is aan de garantieregeling. Hiervoor kan een onafhankelijk adviesbureau worden ingeschakeld. Vanaf dat moment kun je als eigenaar de woning in gaan richten en daarna bewonen.